Havalandırma Tesisatları
Havalandırma, kapalı alana doğal veya mekanik yolla temiz hava akımı sağlanması gerekir. İçeri giren temiz hava buna eşdeğer hacimde zararlı gazlarla, kokularla, tozla kirlenmiş ve ısınmış hava dışarı atılır. Mekanik yolla havalandırma, kapalı alanlara temiz hava emen veya kirli havayı dışarı atan fanlarla yapılır. Belirli bir hızda hava değişiminin zorunlu olduğu yerlerde yaygın olarak kullanılır.
Hava Dağıtım ve Kontrol Elemanları
HAVA KANALLARI
- Dikdörtgen Kesitli Hava Kanalları
- Spiral Kenetli Hava Kanalları
- Alüminyum Gofrajlı Hava Kanalları
- Tekstil Hava Kanalı Uygulamaları
Dikdörtgen Kesitli Hava Kanalları
Uygulanacak mekanın durumuna ve transfer edilecek hava debisine bağlı olarak kesit hesapları yapılır. Ağırlıklı olarak galvaniz saçtan imal edilir. Havuz ve hijyen koşulları gereken mekanlarda ise paslanmaz malzemeden imal edilir. İmal edilen sacın boyuna göre farklı uzunluklardaki modüller flanş profilleriyle birleştirilirler. Hava kanalının her köşesinin yanı sıra belli aralıklarla da klips aparatlarıyla sıkıştırılırlar. Sızdırmazlık özelliğini sağlamak için iki flanş profilinin arasında neopren contalar kullanılır. Hava kanallarının cihaz bağlantı noktaları ve bina deletasyon geçişlerinde esnek bağlantı elemanları kullanılır. Transfer edilen hava dağıtım branşmanları veya fleksble hava kanalları vasıtası ile hava dağıtım elemanlarına iletilir. Hava dağıtım elemanları olan (menfez,anemostad,slot difüzör,vb) unsurlar vasıtası ile mekana ulaştırılmış olur.
Spiral Kenetli Hava Kanalları
Genellikle açık tavan uygulaması yapılan mahallerde uygulanır. İnce şerit şeklindeki galvaniz alaşımlı saçlar belli çapları oluşturan kalıplardan geçirilerek. Spiral şeklinde kenetlenir, birleşin yerlerin de sıkı geçme yöntemi uygulandığı için kesinlikle sızdırma olamaz. İstenilen hava debisini sağlamak için çok çeşitli çaplarda imal edilebilir. Silindirik yapıları sayesinde sürtünme yüzeyleri az olduğundan. Kanal içi basınç kayıpları oldukça düşük çıkmaktadır. İstenilen renk tonuna boyanma opsiyonu olması dekoratiflik açısından oldukça önemlidir.
Alüminyum Gofrajlı Hava Kanalları
İki ince alüminyum cidar arasında sertleştirilmiş poliüretan izolasyon ve dolgu malzemesi bulunmaktadır. Bu malzemeler plakalar halinde şantiye sahasına getirilir. Hava kanalını imal etmek için çok büyük çaplı makine techizata ihtiyaç duyulmaz. Küçük el aletleri vasıtası ile hava kanalına gerçek şekli verilir. Kullanılan malzeme çok hafif olduğundan taşınması ve montajı oldukça kolaydır. Ayrıca poliüreten izolasyon maddesinden dolayı ısı iletim katsayıları oldukça düşüktür.
Tekstil Hava Kanalı Uygulamaları
Tekstil hava kanalları genellikle gıda imalathaneleri, kapalı yüzme havuzları, büyük çaplı ve yüksek tavanlı mahallerde ve yarı steril ortamlarda kullanılır. Bu sistemde havalandırma kanallarının kolaylıkla sökülüp yıkanabilir olması artı bir özelliktir. Esneklik, kolay montaj, çok farklı renk seçenekleri olması ve havayı çok homojen bir şekilde dağıtması tercih sebebi olmaktadır. Tekstil hava kanallarında kanal kesiti dairesel, yarım daire, 1/4 daire, dikdörtgen ve balık sırtı şeklinde olabilir. Özel askı aparatları sayesinde mekanlara monte edilir. Sistemden gelen hava basıncıyla şişerek şık bir görüntü elde edilebilir. Bu tip kanalların kullanıldığı tesisatlarda menfez hava ayar damperi gibi unsurlara ihtiyaç olmaz. Tekstil hava kanalları ile negatif basınçlı hava emişi yapılamaz.
Havalandırma Tesisatları Isı ve Ses İzalasyon Malzemeleri
Kalori transferi yapılan hava kanallarında ısı kaybı ve yoğuşmayı engellemek için kullanılan malzemelerdir. Hava kanallarında genellikle içten ses ve dıştan ısı izolasyonu yapılmaktadır. Isı izolasyon malzemesi olarak genellikle taş yünü, cam yünü, kauçuk köpüğü ve polietilen izolasyon plakaları kullanılır. Ses izolasyonu için nifaf ve akustik süngerler kullanılmaktadır.